Oktoberfest i biesiady

0
941
Oktoberfest i biesiady

Przykładem tego może być Oktoberfest – święto piwa. Oprócz tego, że podczas jego trwania złociste piwo leje się hektolitrami, serwowane jest również tradycyjne tłuste jedzenie. Są to głównie golonki w piwie czy pęta białej kiełbasy. W Niemczech, w odróżnieniu od Polski kawa cieszy się większą popularnością niż herbata. Do najczęściej jadanych warzyw należy kapusta(w różnej postaci), szparagi, ziemniaki(również serwowane w różnej postaci – gotowane, smażone czy pieczone). Ciekawym rozwiązaniem w Niemczech jest gotowanie tak zwanego Eintopf. Jest to danie, które mieści się w jednym garnku. Pełni ono wówczas funkcję obiadu dla rodziny na cały dzień. Mimo oryginalnej nazwy nie ma w tym daniu nic wykwintnego ani nadzwyczajnego. Może mieć różną konsystencję – w zależności od tego, co wrzucimy do garnka. Z tym bywa nieco gorzej. Niemieckie kucharki wrzucają do niego wszystko, co nawinie się im do ręki i da się zjeść. Zatem z pewnością wybory nie zawsze są trafione. Plusem przygotowywania takiego dania jest prostota i niski koszt.

http://www.wozking.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ