Przygotowanie biszkoptu wymaga wprawy i dokładnego trzymania się przepisu. Jest podstawą wielu ciast i tortów, dlatego powinien przybrać odpowiednią konsystencję, aby się nie pokruszył w trakcie przekładania. Sprawdź, jak zrobić delikatny, lekki biszkopt i jakich błędów unikać.
O tym należy pamiętać przygotowując biszkopt
Biszkopt musi być puszysty i lekki. Jak ten efekt uzyskać? Przede wszystkim należy pamiętać o przesianiu suchych składników, czyli mąki i kakao, jeżeli chcesz upiec biszkopt kakaowy. Przepuszczenie mąki przez sito sprawi, że ciasto się napowietrzy i będzie delikatne. Puszysty biszkopt bazuje na dobrze ubitych białkach jajek, dlatego należy uważać, aby nie dostało się do nich żółtko. Nawet najmniejsza jego ilość może spowodować, że piana nie ubije się odpowiednio.
Piekąc biszkopt, trzeba zwrócić szczególną uwagę na temperaturę. Piekarnik powinien być dobrze nagrzany, dlatego warto go włączyć przed przygotowywaniem masy na ciasto. Optymalna temperatura pieczenia wynosi około 160-170 stopni C. Biszkopt pieczemy z termoobiegiem! W zależności od przeznaczenia ciasta, można dodać do niego kakao. Tak przygotowany biszkopt kakaowy będzie świetną bazą do kremu śmietankowego z serka mascarpone i śmietanki kremówki.
Tych błędów unikaj
Często popełnianym błędem podczas przygotowywania biszkoptu jest „przebicie białek”. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że piana będzie lejąca, a nie sztywna. Podczas miksowania warto co jakiś czas odwrócić miskę z pianą. Jeżeli się nie wylewa, jest już gotowa. Jak w przypadku większości ciast (oprócz kruchego), składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Duża różnica temperatur pomiędzy nimi może spowodować, że wyjmiemy z piekarnika zakalec. Sekretem idealnego, puszystego biszkoptu jest pieczenie dzień przed podaniem. Wówczas w momencie dzielenia na blaty nie będzie się kruszył, co znacznie ułatwi przekładanie kremem.
Co jeszcze warto wiedzieć o pieczeniu biszkoptu? Sprawdź praktyczne porady na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.