Kupując rano pieczywo często delektujemy się ich pięknym zapachem oraz podziwiamy ich wygląd. Czy zastanawiamy się czasami w jaki sposób wygląda proces powstawania takiego bochenka chleba. Jak wygląda to w profesjonalnie i piekarni? Przyjrzyjmy się temu bliżej. Poniżej przedstawiamy proces kilku etapów, które po kolei wspólnie omówimy. Jesteście ciekawi? Zaczynamy!
Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/jak-powstaje-chleb-w-piekarni/
Krok pierwszy: Kwas chlebowy
Pierwszym etapem jest sporządzenie ciasta. Najlepszą metodą jest ta myślnik trójfazowa. Jest ona naturalna oraz zdrowa. Na początku należy przygotować wszystkie niezbędne składniki. Będą to składniki takie jak mąka,woda, dozy żuru, drożdże oraz sól. Wszystkie te składniki umieszczane są w miesiarce, czyli maszynie, w której dokonuje się wstępna fermentacja pod wpływem temperatury. Ten sposób tworzy się zakwas, który dojrzewa odpowiednio dobranej temperaturze. Następnie zakwas ten jest użyty do finalnej formy ciasta, z którego powstaje chleb.
Krok drugi: Wyrobienie ciasta
Miesiarki, dostosowane są do kontaktu z żywnością. W czasie produkcji uwzględniony jest czas mieszania ciasta oraz prędkość obrotów. Taki sprzęt pozwala na komfortowe dostosowanie parametrów w celu uzyskania jak najlepszych efektów końcowych.
Krok trzeci: Obróbka ciasta
Ciasto przelewane jest do wagodzielarki. Ona z kolei połączona jest z zaokrągrarką. Dzięki temu uzyskiwany jest odpowiedni kształt chleba. Oddzielany jest on na porcje z ogólnej puli ciasta i odpowiednio formowany i zaokrąglanie. Wydzielone przez wagodzielarkę porcja chleba układane są w wiklinowych koszach, aby pęknięty. Proces ten trwa od 35 do 50 minut oraz skutkuje rośnięcie ciasta do oczekiwanych rozmiarów. Wszystko to przebiega w temperaturze od 35 do 45 stopni.
Krok czwarty: Wypiek chleba
Nareszcie przychodzi moment, kiedy po kilku etapach przygotowania ciasta wreszcie można otworzyć piece. Pod wpływem temperatury, Która wynosi od 210 do 250 stopni wypieka się nasz finalny smakołyk. Takie pieczenie trwa od 35 do 50 minut.
Krok piąty: Pakowanie i krojenie chleba
Wielu klientów lubi, kiedy chleb jest już pokrojony i gotowy do spożycia. Świeżo upieczony bochenek po krótkiej chwili przemieszczany jest do obróbki za pomocą krajalnicy. W przypadku dużych piekarni, które na przykład obsługuje sieć sklepów spożywczych, używa się krajalnic taśmowych. Takie urządzenia kroją nawet 2500 bochenków chleba na godzinę. Następnie zjeżdżają one do miejsca, w którym są pakowane w folię i przemieszczone do wyjazdu na półki sklepowe, gdzie w dalszej część będą mogły wylądować na naszym stole.
Zobacz też: http://metodynauczania.pl/twoja-wlasna-piekarnia-przydatne-informacje/