Lemoniada

0
159
Lemoniada

W upalne, gorące lato wszyscy marzymy o jakimś źródle orzeźwienia. Jak sobie pomóc, gdy na zewnątrz skwar i ledwo wytrzymujemy z tego gorąca? Ogromną pomocą w zniesieniu takich temperatur z pewnością przyniosą nam jakieś orzeźwiające, zimne napoje. Możemy zdecydować się na gotowe produkty, ponieważ w sklepach, zwłaszcza w okresie letnim jest ich pod dostatkiem. Cytryna, limonka, mięta, lód i woda – to będą zdecydowanie nasi sprzymierzeńcy w takich dniach. Jeśli nie chcemy wydawać pieniędzy na gotowe produkty, bądź do końca nie ufamy ich składom sami możemy je przyrządzić. Doskonałym orzeźwieniem w takie dni będzie domowa lemoniada. Jak zrobić lemoniadę pyszną i orzeźwiającą? Jej podstawowymi składnikami są cytryna, cukier i woda. Bardzo prosty skład, który w zależności od potrzeb i upodobań możemy dobie modyfikować. Zamiast cytryny możemy dodać sok z limonki lub oba. Nutka pomarańczy w naszej miksturze również z pewnością nie zaszkodzi. Możemy dodać również mrożone owoce zamiast kostek lodu takie jak truskawki, borówki, maliny… Doskonałym dodatkiem dla naszego orzeźwiającego napoju będą również świeże liście mięty. Z pewnością doda to orzeźwienia. Cukier możemy natomiast zastąpić innym zdrowszym słodzikiem. Świetnie w tej roli sprawdzi się naturalny miód. Poza swoim słodkim smakiem ma również sporo walorów odżywczych i wzmocni naszą odporność. Oczywiście jeśli nie jesteśmy alergikami i możemy spożywać miód. Innymi zamiennikami cukru może być syrop klonowy, syrop z agawy, Prostymi zamiennikami białego cukru będą również cukier trzcinowy i cukier brązowy. Gdy chcemy, aby nasz napój był słodki, ale dbamy o nie dostarczanie sobie niepotrzebnych ilości kilokalorii sprawdzi się stewia, ksylitol i erytrytol. Pierwsza wyżej wymieniona substancja słodząca jest po prostu zieloną liściastą roślinką o słodkim smaku, dwie kolejne to alkohole cukrowe o znikomej wartości kalorycznej. Na koniec zalewamy wszystko zimną wodą, bądź wrzucamy dodatkowo kostki lodu. Jeśli mamy ochotę taki napój możemy również z lodem zmiksować i cieszyć się jego orzeźwieniem.

www.stazmalzenski.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułI Ty możesz rysować!
Następny artykułJak zrobić omlet?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ