Jak zrobić omlet?

0
1081
Jak zrobić omlet?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarczenie odpowiedniej porcji energii oraz zestawu wszystkich niezbędnych minerałów, mikroelementów, witamin to gwarancja prawidłowej pracy wszystkich organów, narządów, tkanek. Śniadanie powinno być bogate, ale i smaczne, stąd warto przygotować na ten posiłek potrawy z jajek.
Jajka – najbardziej popularny produkt w kuchni. Stanowią samodzielne potrawy, albo ich składniki. Gotowane na miękko lub twardo, smażone na patelni w formie jajecznicy lub nierozmieszane tak zwane jajka sadzone a także wyśmienite omlety. Jak zrobić omlet puszysty, ale niesuchy i spieczony? To nie jest tajemnica, ale umiejętność, którą posiąść może każdy, kto spróbuje.
Do zrobienia omletu dla jednej osoby potrzeba dwóch – trzech jaj, odrobiny soli, jednej łyżki mąki pszennej, tłuszczu do smażenia oraz dobrej patelni z antyadhezyjną powierzchnią (przeciwdziałającą przywieraniu).
Najpierw trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać do nich żółtka i sól. Wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Ciasto powinno być delikatne jak na biszkopt. Na patelnie włożyć łyżkę masła klarowanego lub oleju, a gdy się dobrze rozgrzeje wlać masę jajeczną. Nie mieszać, a delikatnie podnosić brzegi, aby płynna masa spływała pod spód. Gdy omlet zacznie ścinać się na górze powinno się go przewrócić na drugą stronę. Jest to dość trudne i czasem kończy się porwaniem na strzępy. Do przewrócenia placka warto użyć pokrywki. Przykrytą patelnię przekręcić do góry dnem, omlet zostanie na pokrywce. Następnie trzeba go delikatnie zsunąć na patelnię, postawić na ogień i dopiec. Dobrze wysmażony omlet nie rozpływa się, ale też nie jest suchy, podpieczony. Powinien mieć kolor żółty, jak jajka, ewentualnie lekko złoty.
Danie można zjeść bez dodatków, tylko przyprawione solą i pieprzem. Dla urozmaicenia i wzbogacenia można dodać pomidory, paprykę, wędlinę, groszek zielony. Dodatki wkłada się na patelnię jeszcze przed przewróceniem omletu tak, aby znalazły się w środku. Do jajek daje się niewiele soli co pozwala na zastosowanie słodkich dodatków do omletu. Wyłożony na talerz omlet można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub syropem klonowym, dodać krem czekoladowy, konfiturę lub świeże owoce.

workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLemoniada
Następny artykułNa czym polega mezoterapia oczu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ