Popularne niegdyś w Polsce hot dogi i hamburgery zostają ostatnimi czasy bezwzględnie wypierane przez nowy przysmak, który podbił serca mieszkańców nadwiślańskiego kraju. Przysmakiem tym są kebaby. Mało kto wie, że prawdziwe, najsmaczniejsze kebaby pochodzą z Turcji. W kraju tym kebabowe lokale są miejscem spotkań mężczyzn dyskutujących na różne poważne tematy. Wiele osób uznaje kebab za jeden z fast foodów, jednak jest on czymś zupełnie innym, to nie wynalazek ery nowożytnej ale danie z tradycją i historią. Rodzajów kebabów jest bez liku, noszą też najróżniejsze nazwy istender kebab, kebap, szisz-kebab, shawarma. Pierwsze kebaby europejskie pojawiły się w Berlinie i szybko zdobyły sobie rzesze fanów. Ta prosta potrawa bije obecnie wprost rekordy popularności a w lokalach otwieranych przez rodowitych Turków zawsze trzeba liczyć się z długą kolejką. Oryginalny kebab składa się z mięsa jagnięcego, baraniego, wołowego albo cielęciny, czy także nawet kurczaka – koniecznie marynowanego oraz opiekanego na dobrze znanym, kręcącym się pionowym grillu. Powinien on zawierać dodatkowo surówkę i sosy- łagodne, pikantne lub mieszane- a podawany być w formie kanapki na oryginalnym tureckim cieście lub chlebie.
Warto spróbować choćby odrobinę
[Głosów:0 Średnia:0/5]