Postaw na klasykę – karkówka z grilla

0
1227
Postaw na klasykę – karkówka z grilla

Trudno wyobrazić sobie grillowanie bez karkówki. Obok kiełbasy jest ona najbardziej klasyczną potrawą z rusztu w naszym kraju. Karkówka raczej nigdy nam się nie nudzi również dlatego, że istnieje wiele sposobów jej przyrządzenia. Kluczową rolę w tej kwestii odgrywa między innymi sposób zamarynowania mięsa. Dziś przedstawiamy najbardziej interesujące przepisy na karkówkę!

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

Tak przyrządzona karkówka z grilla po prostu rozpływa się w ustach. Najważniejszym elementem marynaty jest miód, jednak istotną rolę odgrywają również inne składniki. Chodzi o przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i pieprz. Dzięki temu mięso uzyska wyrazisty charakter. Żeby jednak osiągnąć pożądany efekt, najlepiej pozostawić karkówkę na całą noc w marynacie w lodówce, więc przygotowanie rozpocznij dzień wcześniej. W dniu imprezy mięso wystarczy wrzucić na ruszt i poczekać, aż się z grilluje. Karkówka w tym wydaniu doskonale smakuje z ostrym sosem, takim jak Ketchup Chili Ostry WINIARY.

Aromatyczna grillowana karkówka

Drugi prezentowany przez nas sposób przyrządzania karkówki ma wiele wspólnego z pierwszym, jednak stanowi bardziej złożoną kombinację smaków. Tym razem do przygotowania marynaty również wykorzystamy miód. Oprócz tego przydadzą się także ostry ketchup, Przyprawa w płynie MAGGI, dwa rodzaje musztardy – sarepska i francuska, a także olej i pieprz. Niezwykłego aromatu doda mięsu solidna porcja ulubionych przypraw. Optymalny czas marynowania wynosi około 10 godzin. Następnie mięso powinno spędzić na ruszcie około 15 minut. Można podawać je z ziemniakami lub przygotować inne sprawdzone przystawki na grilla.

Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

Trzecia inspiracja dotycząca karkówki z grilla jest dość egzotyczna, ale ma wielu zwolenników. Tym razem skorzystamy z ananasa w puszce, ponieważ bardzo przydatny będzie sos, w którym pływają kawałki owoców. Należy go zagotować do momentu, aż objętość redukuje się o 50%. Pozostały nektar będzie podstawą marynaty, do której trzeba dodać jeszcze sos chili, słodką paprykę, pieprz i olej. Najlepszy efekt osiągniesz, gdy karkówka spędzi w marynacie całą noc zamknięta w szczelnym opakowaniu. Później wystarczy ją tylko oprószyć solą i wrzucić na ruszt. To samo zrób z pozostałymi plastrami ananasa i podawaj oba składniki razem. W roli sosu świetnie sprawdzi się wspomniany już Ketchup Chili Ostry WINIARY.

Szaszłyki z karkówki

Karkówka z grilla doskonale smakuje także w formie szaszłyków. W klasycznej wersji oprócz mięsa wykorzystamy także czerwoną, żółtą i zieloną paprykę, cebulę i pomidorki koktajlowe. Mięso pokrojone w kostkę warto wcześniej zamarynować ulubioną przyprawą i umieścić w lodówce na kilka godzin. Wówczas będzie gotowe do nadania na patyczki. Karkówkę można podawać na przykład z Sosem tatarskim WINIARY.

Szaszłyki z karkówki z Sosem czosnkowym WINIARY

W nieco innej wersji proponujemy marynowanie karkówki pokrojonej w kostkę musztardą, tymiankiem, pieprzem i solą. Na patyczki nadziejemy również pokrojoną w ósemki cebulę oraz kawałki jabłka. Przekąska będzie wspaniale smakować z Sosem czosnkowym WINIARY.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ