Zobacz, jakie ciasta najlepiej pasują do popołudniowej kawy

0
869
Zobacz, jakie ciasta najlepiej pasują do popołudniowej kawy

Każdy ma swoją ulubioną porę dnia. Jedni uwielbiają wstawać skoro świt i przyglądać się budzącemu się światu, inni najbardziej cenią sobie wieczory w towarzystwie bliskich im osób. Nawet jeżeli popołudnia nie należą do twoich ulubionych chwil, możesz je sobie uprzyjemnić pyszną kawą i… osłodzić kawałkiem ciasta.

Nic nie pasuje do kawy tak dobrze, jak słodkości. Jedni chętniej sięgają po domowe wypieki, inni wolą kupić kilka dekagramów ulubionego deseru w lokalnej cukierni. Zawsze rozwiązaniem jest także pójście do kawiarni i celebrowanie chwil – samemu lub z kimś bliskim. Jeżeli jednak spodziewasz się wizyty gości i zastanawiasz się, jakie zaserwować ciasta, przepisy poniżej mogą przyjść ci z pomocą!

Postaw na klasykę

Jeżeli nie wiesz, na co się zdecydować – nie kombinuj. Bywa, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Trudno wszak znaleźć przeciwników tradycyjnego sernika, za to wymyślna beza może nie przypaść do gustu każdemu. Zwłaszcza w sezonie zimowym perfekcyjnie sprawdzi się makowiec zawijany, który możesz przygotować samodzielnie.

Makowiec zawijany przygotowuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej i lukru. Zani więc zabierzesz się do pieczenia, przygotuj 3 szklanki mąki pszennej, pół kostki masła (lub 80 gramów margaryny), nieco ponad pół szklanki cukru (150 g), 4 żółtka i dwa jajka, szklankę mleka, ok. 30 g świeżych drożdży oraz składniki na masę makową. Należą do nich Cukier wanilinowy WINIARY, 300 g maku, ¾ szklanki cukru, dwa białka, dwie łyżki bułki tartej, 100 g smażonej skórki pomarańczy oraz garść migdałów.

Przygotuj ciasto drożdżowe – według sprawdzonego przepisu – i odłóż na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby miało czas wyrosnąć. Rozwałkuj je i ułóż na nim masę makową. Zawiń ciasto, a potem piecz przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Polej ciasto lukrem i posyp makiem, a potem pozostaw do wystygnięcia.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich własnoręcznie przygotowanym deserem, ale czujesz, że przygotowanie makowca mogłoby Cię przerosnąć – nie martw się, istnieją przecież także inne ciasta. Przepisy, które nie wymagają większych umiejętności to: przepis na sernik na zimno, przepis na domowe lody czy przepis na krem grysikowy. Prezentujemy je poniżej!

Zimny deser do gorącej kawy

Deserem, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy jest z pewnością pastelowy sernik na zimno. To ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu często polecane jest osobom bez większych doświadczeń kulinarnych.

Do przygotowania sernika na zimno potrzebujesz twarogu, śmietanki 36%, 3 rodzajów galaretki (świetnie sprawdzi się Galaretka cytrynowy smak WINIARY lub Galaretka truskawkowy smak WINIARY) i cukru pudru. Spód ciasta stworzysz z pokruszonych ciastek typu digestive oraz roztopionego masła. Do stworzenia dekoracyjnego wierzchu użyj natomiast żelatyny i w tej części sernika pomiń galaretkę.

Ciasteczka pokrusz i polej masłem, by spód osiągnął konsystencję mokrego piasku. Masę serową wykonaj, ubijając ser ze śmietaną i cukrem. Następnie podziel ją na 4 części. 3 spośród nich wymieszaj z przygotowaną według instrukcji na opakowaniu galaretką, a do ostatniej użyj żelatyny. Z niej powstanie wierzch ciasta. Warstwy układaj kolejno za każdym razem wstawiając ciasto do lodówki na około kwadrans. Przed podaniem sernik powinien spędzić w lodówce 4 godziny. Można udekorować go posypką i bitą śmietaną.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ