Jak ubić śmietanę

0
931
Jak ubić śmietanę

Bita śmietana to niezwykle popularny dodatek do deserów, lodów, sałatek owocowych bądź wszelkiego rodzaju galaretek. Śmietana jest także głównym składnikiem wielu ciast, rolad biszkoptowych czy tortów.
Zastanawiając się jak ubić śmietanę, aby była ona puszysta i sztywna warto dokładnie prześledzić instrukcję zamieszczoną na opakowaniu lub skorzystać z porad dostępnych na stronach internetowych czy też w książkach kucharskich.
W sklepach spożywczych bita śmietana dostępna jest pod kilkoma postaciami. Szybka w przygotowaniu i bardzo popularna jest śnieżka w proszku. Do proszku wystarczy dodać odpowiednią ilość zimnego mleka i miksować na najwyższych obrotach bądź energicznie ubijać trzepaczką przez kilka minut. Ten typ bitej śmietany najlepiej nadaje się do dekoracji deserów. Jest on dość tani, gdyż opakowanie kosztuje około trzech złotych. Tego rodzaju śmietany nie należy mieszać z czekoladą czy płynną galaretką. W celu uniknięcia długotrwałego ubijania śmietany do dekoracji warto zakupić śmietanę w sprayu, która dodatkowo pomoże z dużą łatwością stworzyć na daniu apetyczne i estetyczne wzorki. Dzięki pompce z dużą łatwością można wydobyć potrzebną ilość bitej śmietany.
Kolejnym często kupowanym produktem jest śmietana 36 lub 30 procentowa, w charakterystycznym kartoniku. Taka śmietana ma konsystencje podobną do mleka. Aby ją odpowiednio ubić należy uprzednio schłodzić produkt w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej ubijać ją za pomocą miksera, na najwyższych obrotach przez kilka minut. Taki produkt w zależności od wielkości opakowania kosztuje około dziesięciu złotych. Tego typu śmietana jest idealna jako baza kremów do ciast i tortów. Można łączyć ją z galaretką, czekoladą lub owocami. Aby konsystencja bitej śmietany nie uległa zmianie można dodać do niej jedno opakowanie produktu śmietan-fix. Produkt ten należy uprzednio wymieszać z paroma łyżkami cukru pudru bądź z opakowaniem cukru waniliowego i dodać w trakcie ubijania do śmietany. Nie należy zbyt długo ubijać śmietany, gdyż może ona ulec zważeniu.

www.sfora.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułUsuwanie poczty e-mail
Następny artykułJak zrobić mema

ZOSTAW ODPOWIEDŹ